HOPE Clinical Research /
COVID-19 smitta med snabbtest för virusantigen
Studie: Provtagning för Covid-19 smitta med snabbtest för virusantigen
Medverkande parter: Folkhälsomyndigheten, Familjeläkarna och Pandemi Center vid SciLifeLab samt Karolinska Institutet.
Bakgrund och syfte
Syftet med studien är att undersöka:
- Hur covid-19 sprids i samhället och i vården
- Om snabbtest för infektion är till hjälp att snabbt upptäcka och förhindra smitta
All personal som arbetar på äldreboende får erbjudande att delta i studien. Deltagandet i studien är helt frivilligt. Ansvarig för studien är Karolinska Institutet tillsammans med Folkhälsomyndigheten och Familjeläkarna i Saltsjöbaden
Tillvägagångssätt
Sjukvårdspersonal tar två prover på personal vid äldreboende på din arbetsplats. Ett snabbtest som personalen får svar på efter ca 20 minuter och ett PCR-prov som skickas till laboratorium.
- Prov 1. Provtagning från näsan, svalget och saliv för påvisning av virus genom PCR-analys på laboratorium.
- En mjuk, provpinne förs in i halsen några sekunder, därefter förs samma pinne in i näsan några sekunder. Därefter samlas saliv på en tallrik eller i en mugg, varpå pinnen doppas i saliven.
- Prov 2. Provtagning från bakre näsväggen för snabbtest för påvisning av virusantigen på plats
- En mjuk, tunn pinne förs in i näsan i några sekunder.
- Prov 1 ska därefter läggas ner i det medföljande provröret och analyseras för förekomsten av SARS-Cov-2 virus på Karolinska Institutet. Prov 2 kommer att läggas ner i ett annat provrör för analys på plats genom ett snabbtest för virusantigen.
Om snabbtestet visar att personalen har infektion ska de gå hem från arbetet och följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och isolera dig hemma. Läkare kontaktar personalen därefter för råd om hur patienten ska agera och om de personalen bor med behöver provta sig och för erbjudande om intyg för smittbärarpenning. Personalen får stegvis stöd genom hela provtagningen. Notiser uppmärksammar personalen inför varje nytt steg. Personalen har tillgång till sina provsvar (PCR och snabbtest) och svar på dynamiska formulär genom att logga in på HOPE App.
Automatiserad triagering slussar patienten till relevant vårdnivå enligt förutbestämt uppsatta kriterier.