HOPE Care / WebROP
- Oftalmologi
Digitalt evidensbaserat beslutsstöd
HOPE Care / WebROP är ett digitalt evidensbaserat beslutsstöd för screening och behandling av prematura barn som löper risk för att drabbas av ROP (prematuritets-retinopati). Professorn och forskaren Ann Hellström nyttjande av plattformen HOPE är ett exempel på hur HOPE Platform som legotillverkad produkt enkelt kan anpassas till olika typer av användar-applikationer, i detta fall en webb-applikation.
Kommunikation mellan personal och vårdenheter
HOPE Care / WebROP stödjer kommunikation mellan vårdpersonal vid olika ögonkliniker. Eftersom det är vanligt förekommande att för tidigt födda barn/prematura barn flyttas mellan olika ögonkliniker måste ögonläkare både snabbt och enkelt kunna se om barnet har förflyttats till annan ort samt följa screeningresultat framtagna vid annan ort. Detta eftersom barnet kan komma att flyttas tillbaka till den egna kliniken för eventuell undersökning och laserbehandling om tillståndet förvärras.
Innan HOPE Care / WebROP fanns användes papper och penna för att registrera olika värden vid en ROP screeningundersökning. Därefter användes en miniräknare i kombination med en beräkningsformel tillgänglig öppet via Internet.
HOPE WebROP ersätter befintlig pappersbaserad dokumentation med ett praktiskt och säkert digitalt beslutsstöd. Tjänsten utför automatiserad beräkning och digital dokumentation med automatiserad överföring till journal och kvalitetsregister. Detta ger en tidsbesparing i handläggning på ungefär 40 minuter per barn och besök.
– Med hjälp av HOPE Care / WebROP har vi optimerat våra resurser och risken för blindhet vid sjukdomen ROP minimeras. Undersökningarna och behandlingarna är mycket tidskritiska. Användningen av DigiROP kommer effektivisera och kvalitetshöja vården avsevärt. Inte en dag för tidigt, borde funnits för länge sedan.
Ann Hellström, professor pediatrisk oftalmologi, Drottning Silvias Barnsjukhus, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Västra Götalands Regionen