1. ADDI Medical
  2. /
  3. Nyheter
  4. /
  5. Veckans affärer: E-hälsoveteranens startup tar över…
  Dela sida:

Veckans affärer: E-hälsoveteranens startup tar över när svenska staten inte orkar

Veckans affärer: Addi Medical kopplar ihop dina privata hälsodata med vårdaktörerna. Nu siktar Nina Sellberg på snabb internationell expansion.

Efter sex år och 140 miljoner kronor kom nyligen beslutet att statens e-hälsoprojekt ”Hälsa för mig” läggs ned.

´Tanken var att det skulle fungera som ett personligt hälsokonto där alla som ville skulle kunna samla uppgifter från sjukvården, hälsoappar och andra källor. Man skulle själv kunna bestämma om och vem man dela sina uppgifter med.

Projektet presenterades första gången 2012 av dåvarande socialministern Göran Hägglund med ambitionen att det skulle vara lanserat ett par år senare.

Nu står i stället startupen Addi Medical startklara för att lansera en liknande lösning.

”I dag finns en massa olika sensorer som blodtrycksmätare, stegräknare och digitala vågar i våra hem som används regelbundet, men vården har inte varit redo att ta emot dessa data. Med vår lösning kan nu vården för första gången samla in all den här datan på ett strukturerat och enkelt sätt och sen få den överskådligt presenterad för sig”, säger Daniel Taub, delägare och affärsutvecklingschef på Addi Medical.

E-hälsoverktyget som de nu utvecklar samlar data från en patient i hemmet, strukturerar den och integrerar den i de system som vården redan använder för visualisering.

Plattformen skapar möjligheten för vårdaktörerna att ta fram och kommunicera en plan för vad patienterna behöver göra i hemmet – en aktivitetsplan på remiss.

”Du har kanske högt blodtryck och vården vill därför kunna följa din behandling i hemmet i stället för att du ska behöva komma till vårdcentralen på flera återbesök. Vårdaktören skapar då en aktivitetsplan för din behandling där det bestäms hur ofta och när du till exempel ska mäta ditt blodtryck, väga dig och svara på olika enkätfrågor.”

Förutom att patienten får påminnelser så kan vården följa att patienterna gör vad de ska. Om inte så varnar systemet och vården kan ta kontakt med patienten. I dag försvinner kontrollen när patienten lämnar sjukhuset, menar Daniel Taub.

Idén hade legat och grott i huvudet på Nina Sellberg länge. Som docent och tidigare professor vid Karolinska Institutet har hon även bidragit till den internationella utvecklingen med medicintekniska standarder. År 2000 grundade hon Ecare med en framgångsrik exit sju år senare. Hon har också varit chefsarkitekt för och varit med och utvecklat 1177 Vårdguiden.

Det nya e-hälsoverktyget Hope-Solution är en årlig prenumerationstjänst och kunderna kommer främst vara kommuner, landsting, vårdmottagningar och läkemedelsbolag.

”Vi har redan en första kund och befinner oss i slutförhandlingar med en större vårdgivare och ett läkemedelsbolag. Läkemedelsbolagen är jätteintresserade av vår tjänst eftersom de kan visa effekt i verklig användning genom att följa patienten i realtid i hemmet. Vi är ensamma om det här och intresset är jättestort.”

Bolaget ägs av medgrundaren, tillika vd:n, Nina Sellberg tillsammans med Karolinska Institutet genom KI Holding, namnkunniga affärsänglar samt personer som är aktiva och anställda i bolaget.

”Vi tog in 5 miljoner kronor i en övertecknad emission innan sommaren och förbereder nu kommande kapitalanskaffning för att initialt expandera inom Sverige och Norden samt inom tre år gå in i utvalda europeiska länder”, säger Nina Sellberg.

 

Läs denna artikel i original på Veckans affärer.

Vill du veta mer om våra lösningar?

Fyll i din e-post och/eller telefonnummer så hör vi av oss inom kort!